Dokončili jsme první etapu Markoušovické návsi

07.11.2016 23:27

V pátek 28.října jsme u příležitosti výročí vzniku republiky otevřeli dokončenou 1. etapu naší nové návsi. Završili jsme tak naše více než roční úsilí o něco nového, co nás přežije a zůstane odkazem pro naše následovníky.
Jak připomněl při otevírání vedoucí týmu pan Kašpar, odpracovalo se více než 1.600 brigádnických hodin při plánování a realizaci naší návsi. Největší brigádou bylo sázení 15.října, ale nelze opomenout i menší brigády, které předcházely.
Při otevírání zaznělo i poděkování firmám, především panu Vyhlídovi z Malých Svatoňovic, za provedení odborných prací těžkou technikou a našim sponzorům. Zvláště nadaci VIA a jejím dárcům společnosti NAT4Gas a Horbach a společnosti T-Mobile. Ale i menší dárci přímo z obce nebo blízkého okolí, jako Orlické uzeniny, společnost Rest, pan Aleš Těžký a všichni ti, kteří adoptovali při výsadbě stromy či skupiny keřů.
Realizační tým mile překvapil zájem obyvatel, kteří se na otevření návsi sešli. Ukazuje se, že když vzniká něco nového, tak to podněcuje i zájem, který se přetváří v podporu a následně i v přímé zapojení do tvorby.
Všechny trochu mrzelo, že se již nemohli po návsi projít. Její prostor byl totiž po deštích a zemních pracích prakticky celý rozbahněný. A tak jsme se společně kochali pohledem na osázený prostor a především nově zbudovanou zvoničku. Její Zvon otevření návsi slavnostně zakončil.
Konec dne to však nebyl. Přesunuli jsme se do místní tělocvičny, kde pro nás zatančila skupina Staré Westy z Velkých Svatoňovic a step studio Rodeo z Trutnova. Po nich hrála pro všechny coutry skupina z Trutnova. A tak se příjemné odpoledne překulilo ve večer. Společně jsme si zazpívali i zatančili.
Příjemně strávený den nás naplnil optimismem a nalil nám nové síly na budování dalších etap naší návsi v následujícím období. Na fotografie ze slavnostního otevření se můžete podívat v menu Galerie.
J.Dvořák