Od domu k domu s 1.markoušovickým Masopustem

23.03.2017 23:36

O Masopustním úterý 28.2., kdy se dle starých tradic vydávaly na pochod průvody maškar a konaly hody, spatřil světlo světa také 1.ročník Markoušovického masopustu, který se myslím velice vydařil. Účast masek byla hojná a masky působivé. K vidění zde byla: krásná čtyřnohá kobyla (kterou pro tuto příležitost vyrobila Klára Lantová-Šiková, prý proto, aby se v té půjčené nemusela hrbit), medvěd s medvědářkou, cikánka, bába, smrt, kuchařka, kouzelník, horník, kominík, víla, šiška/žid, muzikant s harmonikou, lesní muž, brouk a mezi dětmi spousta dalších zvířat a jiných postav – medvíďata, ovečky, kozička, lev, oslík, rytíř, čarodějka a různé další masky. Bába u zvoničky nejprve pověděla masopustní příběh o tom, jak Masopust a Půst přišli do vesnice Markvartic, když tu se oba objevili zde v Markoušovicích - a rovnou s klíčem od vesnice! Průvod tedy mohl začít! Zazněla píseň „Od domu k domu a koblihu k tomu“ a my vyrazili na koledu. Na všech zastávkách nás vlídně přijali a pohostili. Pro první rok jsme zvolili jen tento menší okruh středem vesnice. Avšak zkušenost z letoška je natolik dobrá, že příští rok trasu zřejmě protáhneme i dál. Po průvodu jsme se přesunuli do školní jídelny, kde čekaly koblihy a dobroty, co kdo donesl. A

kde nám také bylo docela těsno, ale zato jsme byli pěkně pospolu. Mnohoznačně se naplnilo říkadlo: Masopust, Masopust, do kola mě holka pusť! Ale i přes tyto ztížené podmínky se povedlo vyšetřit prostor pro kapelu i tanec dětí z MUŠky (mravenčí umělecké „školy“, která se zrodila ze spolupráce na předvánočním představení o Sv.Lucii). K tanci pak děti přibraly i ostatní tancechtivé maškary, kde každá předváděla svůj tanec a bylo opravdu veselo. Když jsme však byli v nejlepším, zjevil se v sále Půst, předal zkroušenému Masopustovi svíci a sebral mu klíč od vesnice. Tím byl 1.markoušovický Masoust ukončen a lidé se mohli v pokoji rozejít a rozjet do svých domovů.

Za organizační tým velice děkuji všem, kteří se Masopustu zúčastnili ať už tím, že se přišli podívat, nebo něco donesli, zvláštní dík pak patří všem přítomným krásným maskám a maškarám, protože bez nich by to nejen nebylo ono, ale zkrátka - nebyl by to žádný Masopust!

Za všechny, kdo se na přípravě Masopustu podíleli

Petra Němečková Stypová, Mraveniště, z.s.

 

Na fotografie z masopustu se můžete podívat v menu Galerie.